Alexandra Blaș & Pickles – experiență londoneză, multă muncă și pasiune
E dimineața de după o petrecere la care te-ai simțit foarte bine, cu tot ce implică acest lucru. Și îți dai seama că cel mai bun leac pentru mahmureală este să mănânci ceva acru. Așa că te uiți în jur și îți întrebi prietenii de unde puteți face rost de așa ceva. Și așa ia naștere un nou restaurant. Însă povestea este mult mai ”suculentă” de atât.
Situația de mai sus este cât se poate de adevărată. E povestea pe care ne-a spus-o Alexandra Blaș, fondatoarea Pickles despre cum a început călătoria de antreprenor HoReCa în România.
Pentru mai multe detalii și un context mai bine conturat, Pickles este un restaurant deschis în noiembrie 2021. E un loc de 60 mp plin de murături, grilled cheese și „experimente” la și cu oțet. Meniul este afișat zilnic pe tăblița din fața restaurantului dar și pe Instagram, pentru a îmbina atât ideea de old school cât și cea de new media.
Cine este Alexandra Blaș și de ce Pickles?
Alexandra a venit din Onești la capitală pentru facultate, dar ultimii 5 ani i-a petrecut prin diferite bucătării din Londra, unde a acumulat o experiență vastă, a muncit mult și a învățat ce înseamnă ospitalitatea la cele mai înalte standarde. A fost ca o armată care a pregătit-o pentru (aproape) tot ce a urmat.
În 2021 s-a întors în România, iar Pickles a apărut brusc, din dorința ei de a servi oamenilor ceva nou și de a se juca și experimenta cu oțet și saramuri.
Alexandra face ce îi place și din această pasiune ies mâncare bună și servicii excelente pentru clienții ei. Este unul dintre entuziaștii industriei, oameni care ajung să inoveze în domeniu pentru că sunt plini de pasiune și creativitate și pentru că își investesc și ultima fărâmă de energie în visul lor.
Cum au fost începuturile Pickles?
Știm că, de cele mai multe ori, începutul este cel mai greu. Trebuie curaj, resurse, un plan bine pus la punct și multă muncă. Din fericire, obișnuită cu munca grea și cu responsabilitățile pe care le-a avut în Londra, munca pentru Pickles nu a fost un șoc prea mare.
Alexandra a deschis Pickles singură, cu „mega susținere din partea familiei, pe care încă o chinui.” Evident, pandemia nu era în planul inițial. Dar Alexandra face parte din categoria antreprenorilor care au reușit să își adapteze planul condițiilor actuale și să meargă mai departe: “Mi-am dorit să fie un loc în care abia aștepți să ajungi pentru murăturile prăjite, alături de un grilled cheese în ziua aia din săptămână în care caloriile nu se numără. Mă bucură foarte tare că am foarte mulți clienți din zonă care vin săptămânal, că le place și că au ales să-mi susțină isprava.”
Care este conceptul culinar?
Dacă ne gândim bine, suntem un popor căruia îi plac murăturile, din moment ce ele nu prea lipsesc de pe mesele întinse.
Iar conceptul culinar din spatele Pickles gravitează în jurul murăturilor prăjite, care, ne spune Alexandra, sunt de departe cele mai populare din meniu. Acestea sunt castraveți la saramură panetați și prăjiți, serviți cu ranch dressing. În top se mai află sandvișurile cu brânză și clam chowderul (adică o supă de scoici cu lapte și smântână). „Sandvișul cu calamar prăjit a fost un moft personal, încă nu-mi vine să cred cât de bine a fost primit – el trebuia să fie un one time only, dar a ajuns pe meniu în fiecare sâmbătă de câteva săptămâni.”
Alexandra a vrut ca Pickles să ne trimită cu gândul la restaurantele din New York, unde te oprești de curiozitate și te întorci apoi pentru gust și experiență. Tot spațiul și logo-ul fac trimitere chiar către asta. De la galbenul din logo care duce cu gândul la emblematicele taxiuri din New York și până la cum este amenajat tot spațiul.
Alexandra este genul care muncește singură în bucătărie, pentru că acela este șevaletul ei creativ. O mai ajută prietenii sau familia la diverse lucruri punctuale, cum ar fi etichetarea borcanelor (adică ce mai face mama ei prin weekend-uri) sau crearea unor obiecte branduite. O ajută foarte mult și comunitatea de pe Instagram, pentru care și-a folosit la început pagina personală pe care adunase aproximativ 6000 de followers.
S-a gândit și să își ia un ajutor, dar instabilitatea din industrie o face să mai aștepte puțin.
Pickles nu livrează acasă încă, dar are în plan acest lucru pentru viitor. La fel și regândirea unei strategii pentru perioada după pandemie, când lucrurile se mai pot schimba.
Așadar, rețeta Pickles semnată de Alexandra Blaș este una ce conține curaj, determinare, creativitate și multă muncă. Ne arată că o idee poate fi pusă în practică frumos, pornind de la experiențele ”de afară” și actualizându-le la contextul actual.
Dacă vrei să faci parte din comunitatea Pickles, poți să le dai follow pe Instagram! Și dacă te gândești să îi faci o vizită Alexandrei, o găsești în București, pe strada Vasile Lascăr nr 21, de joi până duminică, de la 10:00 la 19:00!