Familia Holmu & Mediterra: când vocația pentru ospitalitate devine stil de viață
Poate că regiunea Transilvaniei nu are deschidere la mare, dar asta nu înseamnă că nu poți deschide un restaurant cu specific mediteranean în Centrul Vechi al Brașovului, care să devină și cel mai apreciat local din oraș.
Mediterra este ”copilul” lui Richard și al Gabrielei Holmu, oameni care s-au îndrăgostit iremediabil de tot ce înseamnă bucătărie cu specific mediteranean, ospitalitate, servicii și experiență culinară.
Cine se află în spatele Restaurantului Mediterra?
Richard a plecat în Grecia pe când avea 17 ani. Planul era să lucreze în construcții, dar, după cum chiar el mărturisește „nu puteam căra sacii de ciment. Cădeau pe mine. Noroc cu un coleg de muncă ce mai căra sacii în locul meu.” Așa că și-a dat repede seama că ar trebui să își caute de lucru într-un mediu care să i se potrivească mai bine. Așa a ajuns în bucătărie, să spele oale, mai apoi vase, mai apoi să facă pe curierul și, în final, să fie lăsat să învețe meserie, să mai facă un sos sau câte ceva mai simplu.
Cât despre Gabriela, ea era jurist într-un birou de avocatură. Acolo s-a și cunoscut cu Richard, sub a cărui influență a migrat către serviciile ospitaliere, care oricum o atrăgeau și îi plăceau foarte mult.
Acum, Mediterra are noroc de un duo extraordinar: Richard se ocupă de toată partea de ospitalitate, clienți și coordonare a bucătăriei, iar Gabriela are grijă ca totul să fie ok când vine vorba partea administrativă, pentru că, după cum spune Richard, dacă nu ai baza administrativă, creativul nu are loc să se desfășoare. Gabriela se asigură că soțul ei știe toate deadline-urile care trebuie respectate și îl ajută mult cu partea administrativă.
Cum au pornit?
După experiența acumulată în serviciile ospitaliere din Grecia, despre care spune că sunt impecabile, Richard și-a dorit să aibă un restaurant al lui. Mic, cu doar câteva mese, de care să se poată ocupa el și soția lui. S-au abătut puțin de la plan și au ajuns să creeze un restaurant în toată regula.
Au creat conceptul Mediterra cu gândul la paleta de gusturi și experiențe a țărilor mediteraneene. Un restaurant cu specific grecesc (și atât) le-ar fi limitat posibilitățile. Dar Mediterana e mult mai întinsă și are mai multe de oferit.
Următorul pas? Au angajat un designer de interior care să surprindă întreaga atmosferă mediteraneană. Lucrările de construcție au fost gata în 40 de zile (!!!), iar de la câteva mese afară, Mediterra are acum 15 mese înăuntru și 12 afară.
Cum urcat Mediterra în top 3 restaurante din Brașov
Faptul că Richard avea experiența muncii l-a ajutat foarte mult, dar asta nu a diminuat munca pe care au depus-o amândoi.
Richard este acel profesionist care s-a născut pentru a lucra în domeniul ospitalității. Este genul de patron de restaurant care servește la mese, salută oamenii din fața restaurantului, recomandă feluri de mâncare și are grijă ca totul să fie perfect. Gabriela spune că atunci când restaurantul este gol, Richard e supărat. Cum intră oamenii în restaurant și au mesele pline, se luminează la față. Așa știi că Richard a fost făcut pentru această industrie. Pentru că el de acolo își trage energia și dorința de a merge înainte.
Întrebat de unde atâta pasiune pentru ospitalitate, Richard spune că sunt unele lucruri care nu pot fi explicate. Nu crede că a fost vorba de vocație, ci de experiențe și de o dorință foarte mare.
Care sunt cele mai importante lecții?
Richard crede că e foarte important ca atunci când vrei să faci ceva, să știi să faci. „Patronii de restaurante care nu au idee ce e aia o tigaie și cum funcționează, nu o să ajungă prea departe.” Lucrurile nu merg de la sine. Trebuie să știi ce ai de făcut, cum să îți aduci clienții și cum să îi păstrezi.
Ce e cel mai important pentru un restaurant? Să creeze o experiență. „Mâncare este peste tot. Dar când oamenii vin la restaurant o fac pentru că au nevoie de toată experiența: lumini, atmosferă, muzică, să fie serviți. Și tu fix asta trebuie să le oferi.”
O altă lecție importantă este să gătești ce ai tu mai bun. Un meniu nu trebuie să fie plin de feluri de mâncare, trebuie să le aibă pe cele pe care știi că le gătești cel mai bine. Și trebuie să fii fidel alegerii tale. „Eu am totul proaspăt în restaurant. Dacă intră 3 oameni care vor pește, dar eu am doar pentru doi dintre ei, al treilea va trebui să mănânce altceva. Aș putea să congelez. Dar atunci nu ar mai fi Mediterra.”
Așadar, Richard și Gabriela reușesc să își păstreze principiile și să aducă în fața clienților doar ce este mai bun, pentru că ei prețuiesc serviciul și experiența clientului mai mult decât orice.
Dacă vreodată ești prin Centrul Vechi al Brașovului și vrei să ai parte de o experiență culinară în adevăratul sens al cuvântului, pe Richard și pe Gabriela îi găsești pe strada Johann Gott nr 2 sau, oricând pe Facebook!