Cabana Vânătorilor & Familia Bercea: pasiune transmisă din tată în fiu
Părinții sunt primele modele ale copiilor. Tot ce fac ei pare interesant, perfect, așadar, copiii vor ca atunci când cresc, să fie ca părinții lor.
Există cazuri frumoase în care copiii au aceeași chemare ca părinții și reușesc să dezvolte sau să preia o afacere de familie pe care generația nouă să o ducă la un alt nivel. Și unul dintre aceste cazuri este și cel al Cabanei Vânătorilor din Predeal.
Cum a început istoria Cabana Vânătorilor?
Experiența și mâinile înzestrate din bucătăria Cabanei Vânătorilor aparțin, în primul rând, lui Ștefan Bercea. Ștefan este bucătarul școlit în timpurile în care ieșeai de pe băncile școlii nu doar cu o diplomă, dar și cu o meserie.
A făcut în anul 1980 3 ani de școală la Hotelul Teleferic din Brașov, unde, într-o săptămână făcea 3 zile școală și 3 zile de practică și a învățat meseria de bucătar – cofetar. În 1986 era deja șef – bucătar la Hotelul Orizont, unde a și cunoscut-o pe viitoarea lui soție, care avea să îi fie cea mai bună parteneră atât în viața privată, cât și în cea profesională. Au întemeiat o familie și au acum 2 băieți care le calcă pe urme.
Deși școlit în România, în 1991, de îndată ce a apărut oportunitatea, a plecat printr-o delegație în Elveția, unde a învățat rafinamentul din bucătărie și a văzut că lucrurile pot fi făcute și altfel. După aceea, a continuat în Germania, unde a văzut și a învățat ce înseamnă o industrie horeca mult mai dezvoltată. În Germania, împreună cu soția lui, se gândeau dacă o să poată și ei vreodată să aibă un așa restaurant acasă, unde oricum voiau să se întoarcă, să aducă acele servicii dezvoltate și la ei în țară.
În 1997 s-a ivit oportunitatea de a prelua restaurantul care este acum Cabana Vânătorilor, unde au investit toți banii pe care reușiseră să îi strângă, pentru că acesta era în paragină.
Astăzi, Ștefan își petrece timpul tot în bucătărie, acolo unde i-a plăcut mereu cel mai mult să stea și are grijă ca serviciile, nu doar mâncarea, să fie impecabile. Soția sa se ocupă de toată partea administrativă și se asigură că soțul ei are spațiul necesar în care să își urmărească pasiunea. Mai mult, este și Președintele Asociației Bucătarilor și dă mai departe tot ce a învățat prin școală și experiență.
Dragoș, fiul său, ne-a spus că nu cunoaște un alt bucătar, care să și gătească zilnic, toate cele 3 mese pentru familia lui. Pentru Ștefan, pur și simplu nu se poate altfel.
Cum au reușit să transmită pasiunea și copiilor?
Ștefan și soția lui nu sunt singuri la Cabana Vânătorilor. Alături de ei sunt acum Dragoș și Bogdan, fiii lor.
Faptul că cei doi au revenit la afacerea familiei a fost un proces natural. Ambii mărturisesc că nici tatăl și nici mama lor nu au încercat sa le influențeze parcursul profesional. Bogdan a și terminat facultatea de contabilitate și acum, alături de mama lui se ocupă nu doar de partea de contabilitate, dar și de administrativ.
De cealaltă parte, Dragoș este cel mai creativ, pentru că bucătăria face parte din el. Știe că asta trebuie să facă: „Eu niciodată nu simt că muncesc când vin aici, pentru că știu că asta trebuie să fac. Pur și simplu.”
Tot Dragoș ne spune (cu umorul care îl caracterizează) că familia lor se împarte în două: el și tatăl gătesc și întrețin atmosfera pentru clienți, iar Bogdan și mama lui „numără banii.”
Cum se înțeleg cei doi bucătari ai familiei în bucătărie? „Noroc că ne întâlnim rar pe acolo”, spune tatăl. Cei doi au un respect imens unul față de munca celuilalt și atunci când intră unul în bucătărie, celălalt iese. Sunt stiluri diferite de a găti, iar fiecare respectă asta, deși Dragoș ne-a spus că îl admiră foarte mult pe tatăl său și că acesta este o sursă continuă de inspirație: „Cabana Vânătorilor este casa lui. Aici trăiește, aici este totul pentru el.”
Cei doi frați știu că ei vor prelua afacerea familiei și își propun să o ducă la următorul nivel, cu locații în mai multe orașe din țară, păstrând, totuși, spiritul pe care părinții lor au reușit să îl insufle locului.
Cabana Vânătorilor este despre familie, origine, prietenie, experiență. Despre mâncare cum era ea gătită înainte și despre a ne aduce aminte că oamenii vânau ca să poată mânca. Se gătește și pe plită, la ceaun, se maturează carnea, iar oamenii au parte de o experiență culinară completă.
Este locul în care școala de bucătărie se întâlnește cu creativitatea și exuberanța tinerească și în care respectul este pe primul plan.
Pe Ștefan și pe toată familia Bercea îi găsiți la Predeal, pe strada Trei Brazi, nr, 3 și pe Facebook. Însă cel mai bine e să simțiți spiritul lor chiar la cabană!